tisdag 15 december 2015

Pensionär och försäkring vad gäller, undantag?

Hade en kund i går där vigselringen har förkommit.
Har letat jättelänge under flera månader över allt efter den, men är borta.
Vi rekommenderade kunden att höra med sitt försäkringsbolag, för i många fall gäller denna typ av förlorad ring, det vet vi men vill inte närmare gå in på det.
Kunden beställer en ny guldring av oss, då vi för många år sedan hade gjort den borttappade ringen.
Och kunden kontaktade sitt försäkringsbolag, men det blev ingen ersättning, denna försäkring gäller inte för pensionärer. Vi har inte märkt någon billigare försäkring för att vi har uppnått pensionsåldern.
Vi hör kunder som får så stora åldersavdrag så det blir skamligt.
Typ guldklocka från staten borttappad. (Det är ju oftast bandstiften som slits ut) guldklockans ersättningsvälde minus åldersavdrag och självrisk på 1.500:- kan bli 0 kronor i ersättning till 800:-
En klockas fästen, ett armbandslås (de som säljes i guldsmedsbutiker har felaktig konstruktion i flesta fallen), halskedjor, halssmycken, stenar, pärlor BÖR lämnas in varje år för kontroll av kunnig hantverkare. Det fuskas med konstruktionen och vid tillverkningen.
Om dessa kritiska ställen hade gjorts av en kunnig och ansvarsfull guldsmed så var dessa problem ett minne blott. Men tyvärr så är det inte, guldsmedens kunnande är också ett minne blott.
Vissa får ut en mycket god ersättning, andra inte har vi märkt, och försäkringsbolagen binder upp sig till en viss butikskedja. En ersatt kund som vi såg i förrgår har fått ett helgjutet skitlås på sin tunga halskedja, ingen säkerhet alls och livslängden kan vara noll dagar. detta kända gjutna lås som endast har 2 stycken små "hack" tvärs över låsfjädern är det vanligaste låset i dag och tillverkare är en Italiensk sådan, säljs av de stora kedjorna. Vi tillverkar helt nya lås för hand till de kedjor och armband vi säljer och det till ett lägre pris, dessutom kan du då räkna med en livslång säkerhet. Vilket borde gynna försäkringsbolagen, då det skulle bli en bättre kontroll ifall dedjan verkligen har förkommit eller ej.
Men en enkel pensionär misstros att ha tappat sin vigselring.
Visserligen sker ofta ändringar på fingrars ringstorlek under livets gång, först blir de grövre för att sedan krypa ihop och bli lite oformliga. Det är bra att vara uppmärksam på ringarnas passform under åren som får. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar